Tandarts voor kinderen

Tandartspraktijk TTH van Wou voor u en uw kind!

Voor kinderen TTHvW 1

Het is belangrijk om kinderen vanaf  2 jaar te laten wennen aan de tandarts.

Neem u kind gerust mee naar uw eigen afspraak. Zo raken kinderen van jongs af aan vertrouwd met een bezoek aan de tandarts. Dit  kan eventuele angst voor de tandarts voorkomen.  De tandarts kan de groei en ontwikkeling van het gebit van uw kinderen dan ook goed volgen en tijdig tips en adviezen geven om het gebit gezond te houden. Ook kan hij uw kind doorverwijzen naar de mondhygiëniste of preventieassistente bij ons in de praktijk. Jong geleerd is oud gedaan!

Behandelingen van kinderen tot 18 jaar worden vergoed vanuit de basisverzekering.  Het kost u niets.

Het gebit van uw kind wordt gereinigd, uw kind krijgt poetsinstructies, tips en adviezen en een welkomstcadeau.

NIEUW IN ONZE PRAKTIJK: ONZE PREVENTIE ASSISTENTE WERKT NU OOK OP ZATERDAG!

Voor kinderen TTHvW 2             Voor kinderen TTHvW 3

Het melkgebit

Het melkgebit speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het latere volwassen gebit. Vroeg beginnen met een goede verzorging van de mond en tanden van uw kind is een must. Een minder goede verzorging van het melkgebit kan gaatjes en tandvleesontstekingen veroorzaken.

Vanaf 6 jaar

Bij zesjarige komen de nieuwe blijvende kiezen door. Deze zijn extra kwetsbaar. Bij het doorbreken zijn deze tanden en kiezen namelijk nog erg poreus en niet helemaal uitgehard. Het glazuur kan de tanden dan nog niet optimaal beschermen tegen bacteriën of zuuraanvallen. Hierdoor zijn tanden extra gevoelig voor gaatjes en deze gaatjes leiden tot tandbederf. Voorkom gebitsproblemen en bezoek ieder half jaar met uw kind de tandarts.

Preventieassistente

Onze preventieassistente werkt op zaterdag en ondersteunt de tandarts. Zij onderzoekt het tandvlees, verwijderd tandsteen, polijst de tanden en kiezen en brengt fluoride aan. Zij kan tevens goede voorlichting geven hoe u het gebit van u kind schoon en gezond houdt. U kind krijgt poetsinstructies op een gezellige manier. Hierna kan de tandarts meteen de halfjaarlijkse controle uitvoeren, zo heeft u alles in één bezoek!

Tanderosie

Voor kinderen TTHvW 4

Tanderosie is slijtage van het glazuur van tanden en kiezen door de invloed van zuren in voeding en drankjes zoals; fruit, vruchtensappen, snoep, limonade en frisdranken.  Veel van deze voedingsmiddelen proeven helemaal niet zuur doordat er zoveel suiker aan toegevoegd is. Het glazuur van de tanden wordt dunner, hierdoor zal de gele kleur van de dentine hieronder meer gaan doorschijnen. Hiernaast kunnen er breuken in het glazuur ontstaan en kunnen er putjes in de knobbels van de kiezen komen. Het zuur in onze voedingsmiddelen veroorzaakt een zuuraanval op het gebit dat nog tot een half uur na het eten en drinken blijft aanhouden. Het glazuur wordt hierdoor tijdelijk wat zachter. Ons speeksel helpt deze zuren te neutraliseren maar heeft hier wel even de tijd voor nodig. Daarom is het goed minimaal een half uur te wachten met poetsen na het eten. Tanderosie is net zo bedreigend voor het gebit als gaatjes. Glazuur dat is verdwenen door tanderosie komt ook niet meer terug.  Gaatjes kunnen gevuld worden maar tanderosie is blijvend. Om tanderosie te voorkomen is het belangrijk eet en drinkmomenten te combineren en te beperken tot 7 maal per dag. Tanderosie is niet meteen te herkennen omdat het in het begin weinig opvalt. Als het duidelijker wordt is er vaak al veel schade aan het gebit. De tandarts kan dit tijdig herkennen en u en uw kinderen adviseren hoe hiermee om te gaan.

Voor kinderen TTHvW 5

Gaatje (cariës)

Een gaatje is het meest bekende gebitsprobleem dat tegenwoordig ook steeds vaker bij kinderen voorkomt. Suikers in onze voeding is de belangrijkste oorzaak. Deze suikers worden in de mond omgezet in een zuur dat voor een zuuraanval zorgt. Dit zuur lost het glazuur van de tanden en kiezen op waardoor het heel kwetsbaar wordt. Beperk daarom het aantal eet en drinkmomenten tot 7 maal per dag. Bij meer eet en drinkmomenten heeft het glazuur niet genoeg tijd om zich te herstellen en ontstaan er na een tijdje gaatjes.  Daarnaast is goed poetsen ook heel belangrijk. Dit zorgt er voor dat er minder bacteriën (tandplak) in de mond aanwezig zijn die suikers kunnen omzetten in zuren. Deze zijn schadelijk voor het gebit. Bezoek daarom ook regelmatig de tandarts om (beginnende) gaatjes in een vroeg stadium te kunnen behandelen. Gaatjes ontstaan vooral op plaatsen waar veel bacteriën zitten zoals bijvoorbeeld; in de groeven van de kiezen, tussen tanden en kiezen en langs de tandvleesrand. Pas doorgekomen tanden zijn nog kwetsbaarder, omdat deze nog poreus zijn en niet uitgehard. Een gaatje dient tijdig gevuld te worden alvorens het de zenuw van de tand of kies zal bereiken en er ontstekingen kunnen ontstaan.

Tandarts Amsterdam TTHvW

Heeft u een vraag of verzoek? Bel met onze receptie of vul het onderstaande formulier in voor vrijblijvend contact!

020-6629485