Kunstgebit

Kunstgebit Amsterdam

Onze tandartsen zijn experts in het vervaardigen en plaatsen van hoogwaardige kunstgebitten. Bij ons kunt u terecht voor een prettig zittend kunstgebit met een bijzonder natuurlijke uitstraling. Dankzij uw nieuwe kunstgebit krijgt u uw prachtige, stralende lach terug.

  • Hoogwaardig gebit met natuurlijke uitstraling
  • Geplaatst door uiterst vakkundige tandartsen
  • Gespecialiseerde en persoonlijke begeleiding, zowel gedurende de behandeling als na afloop
  • Optimaal draagcomfort
  • Uw kunstgebit wordt grotendeels vergoed door de basisverzekering


Hoe wordt mijn kunstgebit geplaatst?

Stap 1: de eerste kaakafdruk

Om te garanderen dat uw nieuwe kunstgebit perfect zit, maken wij direct een eerste kaakafdruk. We vullen een standaard-afdruklepel met materiaal dat in de mond wordt uitgehard. Dit zorgt voor een exacte afdruk van uw gebit.

Stap 2: het tweede consult: twee extra kaakafdrukken

De twee laatste kaakafdrukken worden gemaakt bij het tweede consult. Omdat we de eerste afdruk tijdens het voorgaande consult al hebben gemaakt, kunnen we ervoor zorgen dat de nieuwe afdrukken exacter zijn. Zo weten we zeker dat het kunstgebit volledig naar uw kaak wordt gevormd.

Stap 3: uw beet laten vastleggen

Voor een goed passend en comfortabel kunstgebit is het van belang dat de stand van uw kaken en uw beet exact zijn vastgelegd. We willen namelijk goed met de natuurlijke functie van uw kaakgewrichten en huidige beet rekening houden. Tijdens het consult leggen we eveneens de vorm, positie en kleur van de tanden in de prothese vast.

Stap 4: het proef-kunstgebit passen

De tanden en kiezen zijn inmiddels in het kunstgebit geplaatst en u mag het gaan passen. Indien nodig kunnen de laatste aanpassingen nog worden doorgevoerd. Ook de stand, kleur en vorm van de tanden en kiezen kunnen nog worden aangepast.

Stap 5: uw kunstgebit wordt geplaatst!

Wanneer u langskomt voor het vijfde en laatste consult, is uw kunstgebit klaar voor gebruik. Mochten er nog tanden moeten worden getrokken, wordt dat tijdens dit consult gedaan. U hoeft de praktijk niet met ontbrekende tanden te verlaten: het kunstgebit wordt meteen geplaatst.

Na afloop: even wennen en goed vooral verzorgen

Om zo snel mogelijk gewend te zijn aan eventuele drukpunten, is het verstandig om uw gebit de komende tijd niet uit uw mond te halen. Daarnaast is het aanbevolen om in de eerste dagen enkel zacht voedsel te nuttigen. Zodra u helemaal gewend bent aan uw kunstgebit kunt u het eten van harder voedsel gestaag opbouwen. Let op: bijt u alstublieft niet met uw kunstgebit in harde etenswaren (zoals appels). In plaats daarvan kunt u het voedsel beter in kleinere stukjes snijden.

De beste manier om uw kunstgebit te reinigen

Ook een kunstgebit moet tweemaal daags goed worden gereinigd. In dat opzicht verschilt het niet van een eigen gebit. Om etensresten te verwijderen kunt u het kunstgebit poetsen met een protheseborstel en water of met een speciale prothesepasta. Geef tandvleesontstekingen geen kans: reinig ook u uw mond elke dag. U kunt uw kunstgebit maximaal ééns per week in een bakje met speciaal reinigingsmiddel leggen. Dit kunt u het beste doen voor het slapengaan.

Wat u absoluut over kunstgebitten moet weten

Doet het plaatsen van een kunstgebit pijn?
Nee, het moment waarop we het kunstgebit in uw mond plaatsen doet geen pijn. Bovendien zorgen we voor plaatselijke verdoving als we vlak daarvoor nog tanden of kiezen moeten trekken. Dit brengt eventuele pijn terug tot het minimum. De eerste dag kunt u tijdens het dragen van uw kunstgebit enige drukpijn ervaren.

Vergoedt mijn zorgverzekeraar mijn kunstgebit?
Een kunstgebit maakt onderdeel uit van de basiszorgverzekering. De zorgverzekeraar vergoedt 75% van de volledige behandeling. Let u wel op het eigen risico. Meer weten over de vergoeding van uw kunstgebit? Bel dan uw zorgverzekeraar.

Is een kunstgebit aan verkleuring onderhevig?
Een prothese kan verkleuren als u regelmatig nicotine, koffie, thee of wijn nuttigt. Door zo min mogelijk van deze middelen te nuttigen en door uw kunstgebit goed schoon te houden, kunt u verkleuring zoveel mogelijk tegengaan.

Ik heb een kunstgebit. Moet ik nog steeds voor controle naar de tandartspraktijk?
Mensen met een kunstgebit hoeven minder vaak een bezoekje aan de tandarts te brengen dan mensen die hun eigen gebit nog hebben. Toch is het advies om ook met een kunstgebit regelmatig een tandartscontrole in te plannen. Waarom? Uw kaak kan in de loop van de jaren ongemerkt gaan vervormen. Het kunstgebit daarentegen vervormt niet. Dit kan ertoe leiden dat uw kunstgebit na verloop van tijd minder goed aansluit op uw kaak of zelfs pijn in uw mond zal veroorzaken. Om dergelijke ongemakken te voorkomen, raden we u aan om minstens eens per twee jaar voor controle langs te komen. Mocht u eerder ongemak of klachten ervaren, is het natuurlijk verstandig om direct een afspraak in te plannen.

Kan ik alles eten en drinken met mijn kunstgebit?
Met uw kunstgebit kunt u alles nuttigen. Het is wel verstandig om hard voedsel in kleinere stukjes te snijden voordat u het nuttigt. Dit draagt bij aan de lange levensduur van uw kunstgebit.

Hoe reinig ik mijn kunstgebit zo goed mogelijk?
Na elke maaltijd moet u uw kunstgebit poetsen met een protheseborstel en water. Reinig uw prothese dagelijks met een speciaal prothese-reinigingsmiddel en leg het kunstgebit niet vaker dan ééns per week een nachtje in het reinigingsmiddel. Ook uw kaken, gehemelte en de binnenkant van uw mond moet u goed schoonhouden. Bij het afspoelen van het kunstgebit is voorzichtigheid geboden: door het materiaal kan het glad worden en uit uw handen glippen.

Hoeveel jaren gaat een kunstgebit mee?
Na zo’n vijf tot acht jaar kan het tijd zijn om uw kunstgebit te laten vervangen. U kunt uw kunstgebit zo lang mogelijk laten meegaan door het regelmatig en op de juiste wijze te reinigen. Breng ook af en toe een bezoekje aan de tandarts voor een tussentijdse controle.

Moet ik bij jullie praktijk staan ingeschreven om een kunstgebit te kunnen laten plaatsen?
Ja, u van harte welkom om u bij onze praktijk in te schrijven. U hoeft daarvoor geen contact op te nemen met uw huidige tandarts. We vragen u enkel om hier het inschrijfformulier voor nieuwe cliënten in te vullen en op te sturen. Zodra we het ingevulde formulier hebben ontvangen, nemen we contact met u op.