Facings

Facings Amsterdam

Een stralend gebit? Dat kan! Met facings kunnen onze specialisten in Amsterdam scheve tanden verhullen, spleetjes of beschadigingen verhelpen en verkleurde tanden wit maken. Want waarom rondlopen met een afgebroken hoekje of vervelend spleetje tussen de tanden als het niet hoeft? Een facing is een schildje van tandkleurig vulmateriaal dat over de tand heen wordt geplaatst om de kleur en vorm van een tand naar wens aan te passen. Facings toveren een prachtige lach op uw gezicht tevoorschijn!

 • Facings van composiet worden in één enkele behandeling geplaatst
 • Onze facings gaan jarenlang mee
 • Gebitscorrectie mogelijk onder plaatselijke verdoving
 • U bepaalt in overleg met onze specialist de kleur en vorm van uw facings

“Naar aanleiding van een val van mijn fiets brak ik een tand. Een facing was me aanbevolen door mijn tandarts. Het resultaat is niet van echt te onderscheiden!”

Facings: composiet of porselein?

Er zijn twee types facings: facings van porselein en facings van composiet. Facings zijn bij uitstek geschikt voor het herstellen van beschadigde tanden, het repareren van afgebroken hoekjes, het opvullen van spleetjes tussen de tanden en het verhullen van scheve tanden.

Facings van composiet: de voor- en nadelen op een rijtje

Voordelen:

 • Bijzonder betaalbaar
 • Een enkele behandeling nodig
 • Eenvoudig te repareren

Nadelen:

 • Deze facings zijn sneller onderhevig aan verkleuring
 • Gaan minder lang mee dan facings van porselein
 • Hebben een enigszins doffe uitstraling

Porseleinen facings: de voor- en nadelen op een rijtje

Voordelen:

 • Porseleinen facings zijn nauwelijks onderhevig aan verkleuringen
 • Ze gaan bijzonder lang mee
 • Ze hebben een heel natuurlijke uitstraling

Nadelen:

 • Deze facings zijn wat kostbaarder dan facings van composiet
 • Het plaatsen ervan verloopt in meerdere behandelingen

Het plaatsen van porseleinen facings

Voor het plaatsen van porseleinen facings wordt een aantal afzonderlijke behandelingen ingepland. Omdat dit type facing in het tandtechnisch laboratorium wordt ontwikkeld, kunnen we porseleinen facings niet direct op uw tanden plaatsen.

Stap 1: Het eerste consult en het behandelplan

Het eerste consult is bedoeld om een mondonderzoek uit te voeren en uw wensen door te spreken. Vervolgens worden het behandelplan en de begroting opgesteld. Met behulp van een kleur-staal beslist u in overleg met de specialist de exacte kleur van uw facing.

Stap 2: De tand prepareren

De tweede afspraak is bedoeld om de tand of kies waarop de facing wordt geplaatst, te prepareren. De dikte van porseleinen facings bedraagt een halve millimeter. Daarom is het noodzakelijk dat uw eigen tand eerst wordt bijgeslepen. Dit gebeurt minimaal invasief, wat betekent dat we nooit meer bijslijpen dan absoluut nodig is. Vervolgens zorgen we er met behulp van een noodvoorziening voor dat de geprepareerde tand of kies niet zichtbaar is.

Stap 3: Het vervaardigen van de porseleinen facing

Tijdens hetzelfde consult wordt middels een gipsmal een afdruk van uw gebit gemaakt. Op basis van die afdruk vervaardigt de tandtechnicus in het laboratorium de facing, zodat deze ons in de juiste vorm en kleur wordt toegezonden.

Stap 4: Het plaatsen van de porseleinen facing

Tijdens de vervolgafspraak (zo’n 2-3 weken later) kunnen we de inmiddels ontvangen facing plaatsen. Als eerste wordt de noodvoorziening weggehaald. Daarna wordt uw tand met een tandheelkundige ets opgeruwd. Vervolgens brengen we op de tand een hechtlaagje aan en wordt de porseleinen facing erop geplaatst, met als direct resultaat prachtige tanden. Na afloop van deze afspraak kunt u gewoon weer alles eten en drinken.

Het plaatsen van een facing van composiet

Voor facings van composiet heeft u maar één behandeling nodig: deze worden direct op uw tanden geplaatst.

Stap 1: Het eerste consult en het behandelplan

Het eerste consult is bedoeld om uw wensen door te nemen en een mondonderzoek uit te voeren. Vervolgens worden het behandelplan en de begroting opgesteld. U beslist samen met de specialist de kleur van uw facings en kunt meteen daarna een nieuwe afspraak maken voor de plaatsing.

Stap 2: Het opruwen van de tand

Het tweede consult! Als eerste worden uw tand of kies geprepareerd om ervoor te zorgen dat de facing zich goed hecht. Er wordt niets van uw eigen tand afgeslepen; met facings van composiet blijft deze geheel intact.

Stap 3: Het plaatsen van de facing en perfectioneren van de vorm

De tandspecialist brengt een speciale hechtlaag aan om ervoor te zorgen dat de facing zich goed aan de tand hecht. Zodra deze hechtlaag is uitgehard, brengen we het composiet laagje voor laagje aan. Ieder composietlaagje wordt kort uitgehard. Vervolgens wordt uw facing in de perfecte vorm geslepen en wordt het oppervlak gladgepolijst. Direct nadat de behandeling is afgerond, kunt u weer eten en drinken. Wanneer u warme dranken nuttigt is voorzichtigheid geboden: dat kunt u het beste pas doen nadat de verdoving is uitgewerkt.

Wat kosten facings?

De kosten voor het plaatsen van facings verschillen per persoon en afhankelijk van factoren zoals het aantal facings dat u nodig heeft en of u kiest voor facings van porselein of voor facings van composiet. Om toch een algemeen beeld van de kosten te kunnen bieden, staan hier de prijzen per afzonderlijke facing:

Type facingPrijs per tand of kies
Porselein€ 700,- tot € 900,-
Composiet€ 100,- tot € 150,-

Facings: de feiten

Merk ik iets van mijn facing?

Een facing voelt aan als eigen tand, maar in het begin is het even wennen, bijvoorbeeld als we de vorm van uw tanden hebben veranderd. Ook als we uw tanden iets hebben verlengd met facings, kan praten in het begin misschien ongemakkelijk zijn. Na een week zijn de meeste mensen helemaal aan hun nieuwe facings gewend.

Hoe lang heb ik plezier van mijn facings?

Porseleinen facing gaan zo’n 25 jaar mee. Facings van composiet moeten na 5 jaar worden vervangen. Hoe lang uw facings meegaan hangt ook af van hoe voorzichtig u met uw tanden omgaat en hoe goed en regelmatig u uw gebit schoonhoudt. Bij gewoontes als tandenknarsen of nagelbijten gaan facings meestal minder lang mee.

Moet ik rekening houden met extra onderhoud?

Wat betreft onderhoud en hygiëne kunt u uw tandheelkundige facings vergelijken met uw eigen tanden. Natuurlijk raden we ten zeerste aan om zowel uw tanden als uw facings met een zachte tandenborstel te poetsen om het vuil gemakkelijk te verwijderen zonder daarbij tandvlees te beschadigen. Bovendien is het aanbevolen om uw tanden elke dag met flosdraad, tandenstokers, of ragers te reinigen en dat u elk halfjaar een periodieke controle inplant.

Kan ik alles eten met een facing?

We raden u af uw tanden te gebruiken om plakband af te scheuren. Probeer daarnaast niet op harde snoepjes, nagels of een pen te bijten. Verder kunt u gewoon alles eten.