Mondhygiëne

Mondhygiënist Amsterdam

Voor optimale mond- en gebitshygiëne kan uw tandarts u naar één van onze mondhygiënisten verwijzen. Deze zijn gespecialiseerd in preventieve mondzorg. Bij hen kunt u onder andere uw gebit grondig laten reinigen, en tips en informatie ontvangen over hoe u uw tandvlees in optimale conditie kunt houden. Daarnaast dragen zij bij aan het voorkomen en verhelpen van  gebitsproblemen, zodat uw gebit sterk en gezond blijft en u met een stralende lach de dag tegemoet gaat.

Bij onze mondhygiënisten kunt u terecht voor:

 • Het reinigen en polijsten van uw kiezen en tanden
 • De preventie en behandeling van mond- en gebitsproblemen
 • Een analyse van de gezondheid van uw gebit
 • Een persoonlijk behandelplan op basis van de PPS-score

 

” Ik reinig niet alleen uw gebit, maar geef ook adviezen over de optimale verzorging ervan en voorzie u van aanvullende informatie en tips om uw tanden, kiezen en tandvlees gezond te houden. Zo help ik u ervoor te zorgen dat uw gebit in optimale conditie verkeert. “

 

Wanneer ga ik naar de mondhygiënist?

De mondhygiënist is de aangewezen persoon om u te ondersteunen bij het vermijden van gebitsproblemen. Bij gebitsklachten of problemen die uw tandvlees betreffen, zal onze tandarts u doorverwijzen naar een van onze mondhygiënisten. U kunt ook zonder doorverwezen te zijn, een afspraak maken.  Dat gaat heel gemakkelijk, of u nu eerder bij ons staat ingeschreven of bij een andere tandartspraktijk. Het is aan te raden om een afspraak te maken met een mondhygiënist als u last heeft van klachten zoals:

 • Een aanhoudende vieze smaak of slechte adem
 • Teruggetrokken tandvlees
 • Rood, gezwollen of bloedend tandvlees
 • Kiezen of tanden die loszitten
 • Gevoelige tanden
 • Gaatjes die terugkomen
 • Aanslag, tandplak of tandsteen

Wat kunnen onze mondhygiënisten voor u betekenen?

Onze mondhygiënisten en preventie-assistenten werken nauw samen om uw mond in optimale conditie te houden. Onze preventie-assistent voorziet u van de beste gebitsverzorgingstips en belangrijke informatie over de preventie van tandvleesontstekingen of gaatjes. Bij onze preventie-assistenten kunt u ook terecht voor het laten verwijderen van aanslag en tandsteen.

Het werk van onze mondhygiënisten gaat iets verder. Zij hebben een Hbo-opleiding afgerond, bovendien worden zij regelmatig getoetst volgens de meest recente kwaliteitseisen. Een mondhygiënist houdt zich voornamelijk bezig met de preventie van gaatjes en klachten die betrekking hebben op uw tandvlees. Onze mondhygiënisten weten u daarnaast op vakkundige wijze van tandvleesaandoeningen zoals parodontitis en gingivitis te verlossen.

 • De conditie van uw tandvlees analyseren
 • Uw gebit verlossen van aanslag, tandsteen en tandplak
 • De worteloppervlakken reinigen
 • Bestaande vullingen polijsten
 • Uw tanden en kiezen voorzien van fluoride en een seallaag
 • Informatie bieden over het ontstaan en de preventie van tandvlees- en gebitsproblemen

 

”Zowel de mondhygiëniste als de tandarts zijn erg professioneel en deskundig, ze namen voldoende tijd voor mijn gebitscontrole en behandeling.“

 

De behandeling bij de mondhygiënist 

Voordat u een behandeling ondergaat, wordt er een PPS meting uitgevoerd. Dit werkt als volgt; onze mondhygiënist geeft uw tandvlees een score tussen de 0 en 3. Op basis van deze scoren bepalen wij het behandelplan.

 

 

PPSOmschrijving
1Er zijn pockets tot en met 3 mm. en het tandvlees is voldoende gezond. Met instructies en behandelingen wordt gestreefd om dit te behouden.
2Bij deze score zijn er pockets tot en met 5 mm en bevindt de gezondheid van uw tandvlees zich op een kantelpunt. Er is waarschijnlijk al sprake van botafbraak. Aanvullende mondhygiëne behandelingen zijn noodzakelijk om pockets te verminderen. Het is mogelijk dat er direct aanvullend onderzoek gedaan moet worden door middel van een parodontiumstatus en een intensief parotraject te starten.
3Met PPS 3 zijn er pockets van 6 mm of dieper gesignaleerd. Ook is er sprake van botverlies rondom één of meerdere tanden of kiezen. Hierdoor is het meestal noodzakelijk om uitgebreider onderzoek te doen en een intensief parotraject te starten.

*Uitleg begrippen gingivitis en parodontitis

Als er door tandplak een ontsteking ontstaat aan de rand van het tandvlees, is er sprake van gingivitis. Indien de ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot, spreken we van parodontitis.

Zo houdt u uw mond en gebit in optimale conditie

Om uw tandvlees en gebit in optimale conditie te brengen en te houden, is het essentieel om de juiste mondhygiënemaatregelen toe te passen. Onze mondhygiënist kan u exact uitleggen wat u moet doen om uw gebit en tandvlees gezond te houden. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat u uw gebit tweemaal per dag twee minuten poetst. Vergeet daarbij niet om uw tong te reinigen.

 • Gebruik elke dag tandenstokers, ragers en floss
 • Plan elk halfjaar een afspraak bij ons in voor een goede gebitscontrole
 • Bezoek onze mondhygiënist met regelmaat

Tarieven en vergoeding mondhygiënist 2024

De tarieven voor een behandeling bij de mondhygiënist zijn landelijk vastgesteld door de De Nederlandse Zorg autoriteit (Nza).Dat betekent dat de tarieven hetzelfde zijn bij elke praktijk. De exacte kosten hangen af van de handelingen die u bij de mondhygiënist ondergaat. U vindt hier een opsomming van de meest gebruikelijke behandelingen en de bijbehorende tarieven.

Wat dekt uw zorgverzekering precies?
Indien u een aanvullende tandartsverzekering bij uw zorgverzekeraar heeft afgesloten, worden de behandelkosten in de meeste gevallen vergoed. Een behandeling bij de mondhygiënist wordt namelijk niet door de basisverzekering gedekt. Vraag uw zorgverzekeraar welke kosten in uw situatie worden vergoed.

Belangrijke informatie omtrent mondhygiëne

Wat zijn de oorzaken van ontstoken tandvlees?
Uw tandvlees kan ontstoken raken doordat tandplak tussen uw tanden en langs de randen van uw tandvlees achterblijft zich vermeerdert. De talloze bacteriën die zich daarin bevinden, produceren afvalstoffen. Dit kan leiden tot vervelende ontstekingen.

Moet ik elke dag flossen, of tandenstokers en ragers gebruiken?
Het is van groot belang om op dagelijkse basis de ruimte tussen uw kiezen en tanden te reinigen. Met een gewone tandborstel kunt u die ruimte niet zo makkelijk bereiken, met als gevolg dat achtergebleven bacteriën zich vermenigvuldigen. Om dit te voorkomen en uw tandvlees in goede conditie te houden, wordt het ten zeerste aanbevolen om zeker eenmaal daags flosdraad, ragers of tandenstokers te gebruiken.

Moet mijn tandarts me doorverwijzen naar de mondhygiënist?
Nee, een verwijzing van uw tandarts is niet noodzakelijk. Mocht de tandarts een gebitsprobleem ontdekken, kan hij u wel eenvoudig binnen de praktijk naar de mondhygiënist doorverwijzen.