Wortelkanaalbehandeling

Waarom een wortelkanaalbehandeling?

Wat is een wortelkanaalbehandeling precies? Wanneer we over een wortelkanaalbehandeling spreken, hebben we het over endodontologie. Uw tanden bezitten wortelkanalen die gevuld zijn met zacht weefsel. Dit weefsel, ook wel tandpulpa genoemd, bestaat uit zenuwen en bloedvaatjes. Hierin kan een ontsteking ontstaan, bijvoorbeeld als gevolg van tandbederf, een gaatje, een vulling die is gaan lekken, of doordat u ten val bent gekomen. Wanneer er een ontsteking in de pulpa zit, moet u actie ondernemen. Dit geneest namelijk niet vanzelf. Bovendien zijn de wortelkanalen via de wortelpunten verbonden met het kaakbot. Maak daarom direct een afspraak met de tandarts voor een wortelkanaalbehandeling. Alleen zo kunt u voorkomen dat de pijn verergert en de ontsteking zich richting het kaakbot verspreidt. Maak daarom snel een tandartsafspraak door te bellen naar 020 662 9485.

Wanneer moet u een wortelkanaalbehandeling ondergaan

Een wortelkanaalbehandeling wordt verricht om te voorkomen dat een kies of tand moet worden getrokken. Bij welke klachten heeft u een wortelkanaalbehandeling nodig? Als het tandpulpa ontstoken raakt, ervaren de meeste mensen pijn tijdens het eten en drinken van warme of koude voedingsmiddelen. Kauwen en voedsel afbijten wordt pijnlijk. U kunt ’s nachts ineens wakker worden wegens hevige pijn in de desbetreffende tand of kies. Bovendien kunt u last krijgen van opgezwollen tandvlees, dit ziet er vaak extra rood uit. Vervolgens straalt de pijn uit naar andere delen, zoals de overige tanden, kaken, of zelfs de oren. Niet iedereen ervaart overigens last. Bij sommige mensen wordt een wortelkanaalontsteking opgemerkt naar aanleiding van een klinische test, opgemerkt bij het vullen van een kies of gezien op een röntgenfoto.

Heeft u last van bovenstaande klachten? Maak zo snel mogelijk een afspraak!

Als u last heeft van een ontstoken wortelkanaal, maak dan zo snel mogelijk een afspraak voor een wortelkanaalbehandeling. Dat kunt u doen door te bellen naar 020 662 9485.

Zo verloopt een wortelkanaalbehandeling

De meeste wortelkanaalbehandelingen nemen zo’n 30 minuten tot 2 uur in beslag. Dit hangt af van de hoeveelheid wortelkanalen die behandeld moeten worden en de complexiteit van uw probleem. Een standaard-wortelkanaalbehandeling wordt door uw eigen tandarts uitgevoerd.
Eerst wordt een röntgenfoto genomen om de ontsteking te kunnen lokaliseren. Om te voorkomen dat u pijn ervaart tijdens de wortelkanaalbehandeling, wordt u plaatselijk verdoofd. De ontstoken kies of tand wordt van bovenaf geopend zodat het wortelkanaal bloot komt te liggen. Dan wordt het ontstoken en afgestorven weefsel uit uw tand verwijderd. Tijdens de behandeling worden er nog een aantal röntgenfoto’s genomen, zodat de tandarts het verloop van de behandeling kan controleren. De tand- of kiesholte wordt met een desinfecterende vloeistof nagereinigd om eventueel ontstoken restweefsel geen kans te geven. De holte wordt met rubberen stiftjes opgevuld, waarna de tandarts een vulling kan plaatsen. Mocht de tand door de ontsteking niet sterk genoeg meer zijn, plaatst de tandarts een kroon.

Na afloop

Het overgrote merendeel van wortelkanaalbehandelingen slaagt met succes. Gelukkig komt het bijna nooit voor, maar als u na verloop van tijd toch weer dezelfde klachten ervaart, of als blijkt dat de ontsteking na afloop van de behandeling toch niet volledig is genezen, dan moet u mogelijk een opnieuw een wortelkanaalbehandeling ondergaan.

Af en toe kan het dus nodig zijn om opnieuw een endodontische behandeling of zelfs een chirurgische ingreep te ondergaan. Als uiteindelijk blijkt dat de tand of kies niet behouden kan worden, moet u deze alsnog laten trekken.

Wortelkanaalbehandelingen: de belangrijkste zaken op een rijtje

De antwoorden op de meest gestelde vragen over wortelkanaalbehandelingen vindt u hieronder. Staat uw vraag er niet bij? U kunt voor meer informatie natuurlijk altijd contact met onze praktijk opnemen.

Wie voert mijn wortelkanaalbehandeling uit?

Voor de meest complexe wortelkanaalbehandelingen en herbehandelingen krijgt u van ons een verwijzing voor Sander Menso, onze eigen tandarts-endodontoloog. Sander is door de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie erkend als Tandarts-endodontoloog en is daarnaast aangesloten bij de European Society of Endodontology (ESE) en Tandarts-Endodontologen-Nederland (TEN). Hij bezoekt bovendien met regelmaat de belangrijkste nationale en internationale congressen en cursussen op het gebied van endodontologie.

Is een zenuwbehandeling iets anders dan een wortelkanaalbehandeling?

Een zenuwbehandeling is hetzelfde als een wortelkanaalbehandeling. Tijdens deze tandheelkundige ingreep wordt het wortelkanaal ontdaan van ontstoken weefsel.

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

Nee, u krijgt plaatselijke verdoving om pijn tijdens de behandeling te voorkomen. Na de behandeling kunt u mogelijk wel last krijgen van napijn. Om deze tegen te gaan, mag u na afloop van de behandeling ibuprofen of paracetamol nemen. Als u 1 – 2 weken na afloop van de wortelkanaalbehandeling nog steeds pijn ervaart, kunt u ons bereiken via 020 662 9485. Doe dit ook als u last heeft van koorts, of hevige zwelling en slikproblemen ervaart.

Wat vergoedt mijn zorgverzekeraar?

Een wortelkanaalbehandeling wordt bij iedereen die jonger is dan 18 jaar geheel vergoed door de basisverzekering. Bent u 18 jaar of ouder, dan wordt de behandeling mogelijk vergoed als u hiervoor aanvullend voor bent verzekerd. Voor meer informatie over de vergoeding en bijbehorende polisvoorwaarden kunt u terecht bij uw eigen zorgverzekeraar. Wij adviseren u dit voorafgaand aan de behandeling te doen, zodat u precies weet welke onderdelen van de wortelkanaalbehandeling volledig of gedeeltelijk in aanmerking komen voor vergoeding.

Wat kost mijn wortelkanaalbehandeling?

De Nederlandse Zorgautoriteit stelt in opdracht van de overheid de tarieven voor wortelkanaalbehandelingen vast. Wanneer u voorafgaand aan de behandeling op consult komt, stelt uw tandarts een overzicht op van de kosten voor uw wortelkanaalbehandeling. De totale kosten zijn afhankelijk van het aantal kanalen die behandeld moeten worden. Mocht het nodig blijken, wordt eerst een aparte endostart ingepland. U komt dan op een later moment weer bij ons om de rest van de wortelkanaalbehandeling te ondergaan.

Tarieven in 2025

Een overzicht van de meest gebruikte codes bij een wortelkanaalbehandeling vindt u hier.

Andere mogelijkheden

Een wortelkanaalbehandeling wordt verricht om te voorkomen dat uw kies of tand moet worden getrokken. Hieronder vindt u de meest voorkomende alternatieven voor een wortelkanaalbehandeling:

  • A-Niet behandelen of wachten met behandelen tot (lichte) symptomen duidelijker merkbaar worden. Hierbij loopt u het risico op pijn, en zwelling, dat de ontsteking zich uitbreidt, met mogelijke aantasting van kaakbot en verlies van de tand of kies.
  • B- In sommige gevallen is een apexresectie (wortelpuntbehandeling) noodzakelijk. Dit betreft een chirurgische ingreep.
  • C-Het trekken van uw tand of kies zonder vervolgbehandeling. Hierdoor kunnen andere tanden of kiezen gaan verschuiven en kunt u tandvleesproblemen krijgen. Ook uw beethoogte kan hierdoor veranderen.
  • D-Het trekken van uw tand of kies mét vervolgbehandeling (daarbij kunt u denken aan het plaatsen van een implantaat, (deel)prothese of een brug).

Door deze alternatieve behandelingen kunnen complicaties ontstaan, deze zijn dan ook niet zonder risico. Mocht u hier meer over willen weten, kunt u met vragen bij uw tandarts terecht.

Preventie is het beste middel

Tandbederf en alle nare gevolgen van dien kunnen ervoor zorgen dat u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, is het aanbevolen om een gewoonte te maken van goede mondhygiëne. Voor de beste tips en adviezen kunt u terecht bij onze mondhygiënisten. Zij weten alles over goede mondhygiëne en kunnen u precies vertellen hoe u dergelijke klachten kunt voorkomen!