Periodieke controle
Om uw gebit zo gezond mogelijk te houden, adviseren wij u om elk halfjaar een bezoekje te brengen aan de tandartspraktijk. Door de gezondheid van uw kiezen, tandvlees en gebit te controleren, kunnen wij eventuele mond- en gebitsproblemen tijdig opsporen en helpen voorkomen. De periodieke controle wordt gecombineerd met een gebitsreiniging. Tijdens deze behandeling verwijderen we tandsteen en reinigen en polijsten we uw gebit. Tijdens een periodieke tandheelkundige controle inspecteert en analyseert uw tandarts de gezondheid van uw gebit, kiezen en tandvlees.
- Nieuw bij onze praktijk? U hoeft nooit bij ons op de wachtlijst
- Een combinatieafspraak van 40-minuten voor zowel gebitscontrole als gebitsreiniging
- Signalering en preventie van gebitsproblemen om uw mondgezondheid op peil te houden
- Ons team van deskundige specialisten worden met een 8,6 op Independer gewaardeerd
Het verloop van de periodieke controle
Gebitsproblemen voorkomt u het best met goede mondhygiëne en een correcte gebitsverzorging. De standaard gecombineerde afspraak voor gebitscontrole en gebitsreiniging duurt 40 minuten. Om eventuele gebitsproblemen op te sporen, wordt uw mond bij aanvang gecontroleerd door onze tandarts. Het tweede deel van de behandeling bestaat uit een gebitsreiniging door een van onze mondhygiënisten.
Stap 1: Tandartscontrole
Om gebitsproblemen tijdig op te sporen en te herstellen, zal de tandarts tijdens deze controle uw tanden, kiezen en tandvlees analyseren. Hij controleert op gaatjes en kijkt of uw gebit verder in goede conditie verkeert. Tijdig geconstateerde gebitsproblemen kunnen meestal gemakkelijk en snel worden verholpen. Mocht het probleem ingewikkelder zijn, dan kunt u een aparte behandeling inplannen. Daarvoor kunt u hoogstwaarschijnlijk bij uw eigen tandarts terecht. Indien noodzakelijk, kunnen wij u doorverwijzen naar een specialist.
Stap 2: Gebitsreiniging
De gebitsreiniging door onze preventie-assistenten of mondhygiënisten vormt een essentieel onderdeel bij het voorkomen van gebitsproblemen en het op peil houden van uw mondgezondheid. Tijdens deze reiniging worden tandplak, tandsteen en aanslag verwijderd. Daarna krijgen uw tanden een beschermende polijstbeurt.
Ter aanvulling ontvangt u poetsinstructies en voedingsadviezen voor een gezond gebit en extra informatie over de oorzaken van aandoeningen en gaatjes. Deze adviezen dragen bij aan een uitstekende mondgezondheid.
Wat vergoedt uw zorgverzekeraar?
Voor kinderen tot 18 jaar wordt de periodieke controle vergoed uit het basispakket van uw zorgverzekeraar. Daarna verschilt de dekking per zorgverzekering: sommige verzekeraars zullen uw periodieke controle wel vergoeden, andere niet. Vraag voor de zekerheid van te voren aan uw verzekeraar of uw behandeling wordt vergoed.
De periodieke controle: kosten en vergoedingen 2025
De kosten voor een periodieke controle bij de tandarts zijn landelijk bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en daardoor voor iedereen gelijk.
De kosten voor uw volledige behandeling hangen af van de werkzaamheden die we uitvoeren. Hier vindt u de gebruikelijke kosten voor de werkzaamheden tijdens het consult.
Handige adviezen voor een gezond gebit
Een gezond gebit begint bij goede mondverzorging. Met deze adviezen houdt u uw kiezen, tanden en tandvlees in perfecte conditie:
- Poets uw gebit ten minste twee keer per dag ter voorkoming van tandplak, gaatjes en tandsteen
- Met aanvullend gebruik van ragers en flossdraad houdt u uw gebit nog beter schoon
- Plan elk halfjaar een afspraak in voor uw periodieke controle en gebitsreiniging
De belangrijkste vragen op een rijtje
Moet ik elk halfjaar voor controle langskomen?
U kunt ervoor kiezen om alleen in het geval van gebitsklachten langs te komen. Hoewel een periodieke tandartscontrole niet verplicht is, raden we het toch ten zeerste aan. Als problemen niet op tijd gesignaleerd worden, kan het een stuk lastiger worden om ze te verhelpen. In ernstige gevallen kan dit leiden tot het verlies van uw tanden of kiezen. Wees er daarom op tijd bij!
Wat is het nut van een periodieke controle?
Natuurlijk is het van belang om problemen met uw gebit zo snel mogelijk te signaleren. Maar een periodieke controle draagt ook bij aan de preventie van problemen. Door bijzonderheden en afwijkingen direct op te sporen, zijn we er ook sneller bij indien er sprake is van gerelateerde klachten.
Hoeveel tijd moet ik uittrekken voor de controle?
Tijdens de periodieke tandartscontrole controleert de tandarts uw kiezen, tandvlees en natuurlijk uw tanden op mogelijke klachten. Dit neemt meestal zo’n 10 minuten in beslag. In combinatie met een gebitsreiniging door de mondhygiënist, kunt u het beste rekening houden met 40 minuten in totaal.
Mag ik na afloop alles eten en drinken?
Na een standaardcontrole kunt u gewoon uw dag hervatten. Gevoelige tanden komen af en toe voor na een stevige gebitsreiniging. Dit houdt niet lang aan. Bovendien mag u direct alle voedingswaren en dranken nuttigen. Ook tandenpoetsen is geen enkel probleem. Een uitzondering is een behandeling met gebruik van fluoride. In dat geval is het noodzakelijk om het eerste uur na de behandeling alle dranken en etenswaren te laten staan.